Zapraszam do rozwinięcie postu!
Ciasteczka maślano czekoladowe!
Składniki na masę białą
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
100 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
Składniki na masę kakaową
280 g mąki
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
200 g masła
1 jajko
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
200 g masła
1 jajko
potrzebne nam będą równieżforemki w kształcie serc w 4 rozmiarach: duże, średnie, mniejsze i najmniejsze
2 duże blachy do pieczenia oraz papier do pieczenia
pędzelek oraz trochę wody
folia spożywcza
2 duże blachy do pieczenia oraz papier do pieczenia
pędzelek oraz trochę wody
folia spożywcza
Wykonanie i dekoracja ciasteczek!
Do pierwszej miski wkładamy zimne, pokrojone w kawałki masło. Dodajemy mąkę, cukier oraz jajko. Wszystko razem zagniatamy i formujemy dwie kule, które następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Do drugiej miski wkładamy zimne, pokrojone w kawałki masło, mąkę, cukier, jajko oraz kakao i postępujemy tak samo jak z ‘’białym’’ ciastem.
Następnie ciasta (białe i czekoladowe) wyjmujemy kolejno z lodówki i rozwałkowujemy na około 3-4 mm (do rozwałkowania używam dwóch warstw folii spożywczej, pomiędzy które wkładam ciasto, tak, aby wałek nie przywierał do ciasta). Następnie zdejmujemy górna warstwę foli, delikatnie odklejamy ciasto od spodniej warstwy folii i przenosimy dwu kolorowe placki na posypany mąką blat. W następnej kolejności wykrawamy duże serca z ciasta czekoladowego. Z wykrojonych serc wykrawamy następnie trzy, małe serduszka (w różnych miejscach i w określonych odstępach, tak aby masa się nie rozerwała) i odkładamy małe serduszka na podsypany mąką blat. W następnej kolejności wykrawamy duże serca z ‘’białej’’ masy i również wykrawamy w nich małe serduszka, które także odkładamy na bok, na podsypany mąką blat. Kontury małych czarnych serduszek nawilżamy delikatnie wodą, przy pomocy małego pędzelka i wkładamy w miejsce serduszek wyciętych z dużego, białego serca (kontury serduszek nawilżam po to, aby dobrze ‘’przykleiły’’ się do dużego serca). To samo wykonuje w przypadku serca czekoladowego, wkładając w miejsce wyciętych serduszek, małe, ‘’białe’’ serduszka. Tworze następnie inny wzór ciasteczka wykrawając z białej i czarnej masy serce średniej wielkości. Następnie na środku powstałego serca układam nieco mniejszą foremkę w kształcie serca i wykrawam kształt. Delikatnie wyjmuję foremkę z sercem ze środka, tak aby powstałe serce tworzyło ‘’ramkę’’. Z powstałego mniejszego serduszka wykrawam kolejne mniejsze serce i otrzymuje w ten sposób dwie ramki ‘’białe’’ w kształcie serduszek: średnie, nieco mniejsze oraz najmniejsze serduszko. Takie same ramki otrzymałam po wycięciu serduszek z ciemnej masy. Teraz wkładam jedno w drugie, naprzemiennie, wypełniając je i tworząc pełny jego kształt: w średniej wielkości białą ramkę wkładam ciemną, nawilżoną wodą (kontury), nieco mniejsza ramkę, w ta następnie wkładam nawilżone wodą (kontury) białe serduszko. To samo wykonuje tworząc drugie serduszko rozpoczynając jednak od ramki serduszka w kolorze ciemnym i kończąc na ciemnym serduszku. Powstałe serca przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 min.
Następnie ciasta (białe i czekoladowe) wyjmujemy kolejno z lodówki i rozwałkowujemy na około 3-4 mm (do rozwałkowania używam dwóch warstw folii spożywczej, pomiędzy które wkładam ciasto, tak, aby wałek nie przywierał do ciasta). Następnie zdejmujemy górna warstwę foli, delikatnie odklejamy ciasto od spodniej warstwy folii i przenosimy dwu kolorowe placki na posypany mąką blat. W następnej kolejności wykrawamy duże serca z ciasta czekoladowego. Z wykrojonych serc wykrawamy następnie trzy, małe serduszka (w różnych miejscach i w określonych odstępach, tak aby masa się nie rozerwała) i odkładamy małe serduszka na podsypany mąką blat. W następnej kolejności wykrawamy duże serca z ‘’białej’’ masy i również wykrawamy w nich małe serduszka, które także odkładamy na bok, na podsypany mąką blat. Kontury małych czarnych serduszek nawilżamy delikatnie wodą, przy pomocy małego pędzelka i wkładamy w miejsce serduszek wyciętych z dużego, białego serca (kontury serduszek nawilżam po to, aby dobrze ‘’przykleiły’’ się do dużego serca). To samo wykonuje w przypadku serca czekoladowego, wkładając w miejsce wyciętych serduszek, małe, ‘’białe’’ serduszka. Tworze następnie inny wzór ciasteczka wykrawając z białej i czarnej masy serce średniej wielkości. Następnie na środku powstałego serca układam nieco mniejszą foremkę w kształcie serca i wykrawam kształt. Delikatnie wyjmuję foremkę z sercem ze środka, tak aby powstałe serce tworzyło ‘’ramkę’’. Z powstałego mniejszego serduszka wykrawam kolejne mniejsze serce i otrzymuje w ten sposób dwie ramki ‘’białe’’ w kształcie serduszek: średnie, nieco mniejsze oraz najmniejsze serduszko. Takie same ramki otrzymałam po wycięciu serduszek z ciemnej masy. Teraz wkładam jedno w drugie, naprzemiennie, wypełniając je i tworząc pełny jego kształt: w średniej wielkości białą ramkę wkładam ciemną, nawilżoną wodą (kontury), nieco mniejsza ramkę, w ta następnie wkładam nawilżone wodą (kontury) białe serduszko. To samo wykonuje tworząc drugie serduszko rozpoczynając jednak od ramki serduszka w kolorze ciemnym i kończąc na ciemnym serduszku. Powstałe serca przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 min.
(źródło mytaste.pl)
Ciasteczka w kształcie róży
Składniki
- 400 g mąki
- kostka masła
- 4-5 żółtek
- 1 białko
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada o smaku róży
- 2 łyżki śmietany 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę należy przesiać, dodać masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki zagnieść na gładką masę i schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować bardzo cienko. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka.
Ciasteczka przygotować według poniższej animacji. 5 krążków ciasta układać, tak aby zachodziły na siebie, smarując brzeg białkiem jaja, aby się nie rozkleiły w trakcie pieczenia. Marmoladą posmarować sklejone ciasto i zwinąć w rulonik. Ostrym nożem przeciąć w połowie. W ten sposób powstaną dwie róże.
Ciastka układać na posmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do ciepłego piekarnika. Z podanego przepisu otrzymałam dwie blaszki na wielkość piekarnika przy dosyć gęstym rozstawieniu różyczek.
Ciastka piecz około 15 min w temperaturze 170 stopi celciusza. Po upieczeniu nie zapomnijcie o podstawowej rzeczą jaką jest ostudzenie ciastek. Często jestem naocznym świadkiem poparzenia przez gorące ciastka. Gorąca marmolada może być groźna. Ale tak to jest, gdy człowiek jest łakomy i nie potrafi chwilę poczekać xD
( źródło mojewypieki.pl i jak po maśle)
Ciasteczka misie
Składniki na około 25 ciasteczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
230g mąki (użyłam tortowej)
30g dobrego, ciemnego kakao
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
około 1-2 łyżeczki wody lub mleka
Ciasteczka:
Ciasto:
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
230g mąki (użyłam tortowej)
30g dobrego, ciemnego kakao
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
około 1-2 łyżeczki wody lub mleka
Ciasteczka:
cudne!!!! Zrobię wszystkie ciasteczka!!!!
OdpowiedzUsuńzrobie wszystko
OdpowiedzUsuń