czwartek, 25 września 2014

Gotuj i piecz z Leonetta!

Zgodnie z moim planem postów , jest czwartek więc GOTUJ I PIECZ Z LEONETTĄ! Chcecie poznać przepis naszych kochanych? Z pewnością znajdziecie tu cos dla siebie!
                                  Zapraszam do rozwinięcie postu!



Ciasteczka maślano czekoladowe!


       IMG_0745                   IMG_0683


Składniki na masę białą
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
 
Składniki  na  masę kakaową
280 g mąki
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
200 g masła
1 jajko
potrzebne nam będą równieżforemki w kształcie serc w 4 rozmiarach: duże, średnie, mniejsze  i najmniejsze
2 duże blachy do pieczenia oraz papier do pieczenia
pędzelek oraz trochę wody
folia spożywcza
Wykonanie i dekoracja ciasteczek!
Do pierwszej miski wkładamy zimne, pokrojone w kawałki masło. Dodajemy mąkę, cukier oraz jajko. Wszystko razem zagniatamy i formujemy dwie kule, które następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Do drugiej miski wkładamy zimne, pokrojone w kawałki masło, mąkę, cukier, jajko oraz kakao i postępujemy tak samo jak z ‘’białym’’ ciastem.
Następnie ciasta (białe i czekoladowe) wyjmujemy kolejno z lodówki i rozwałkowujemy na około 3-4 mm (do rozwałkowania używam dwóch warstw folii spożywczej, pomiędzy które wkładam ciasto, tak, aby wałek nie przywierał do ciasta). Następnie zdejmujemy górna warstwę foli, delikatnie odklejamy ciasto od spodniej warstwy folii i przenosimy dwu kolorowe placki na posypany mąką blat. W następnej kolejności wykrawamy duże serca z ciasta czekoladowego. Z wykrojonych serc wykrawamy następnie trzy, małe serduszka (w różnych miejscach i w określonych odstępach, tak aby masa się nie rozerwała) i odkładamy małe serduszka na podsypany mąką blat. W następnej kolejności wykrawamy duże serca z ‘’białej’’ masy i również wykrawamy w nich małe serduszka, które także odkładamy na bok, na podsypany mąką blat. Kontury małych czarnych serduszek nawilżamy delikatnie wodą, przy pomocy małego pędzelka i wkładamy w miejsce serduszek wyciętych z dużego, białego serca (kontury serduszek nawilżam po to, aby dobrze ‘’przykleiły’’ się do dużego serca). To samo wykonuje w przypadku serca czekoladowego, wkładając w miejsce wyciętych serduszek, małe, ‘’białe’’ serduszka. Tworze następnie inny wzór ciasteczka wykrawając z białej i czarnej masy serce średniej wielkości. Następnie na środku powstałego serca układam nieco mniejszą foremkę w kształcie serca i wykrawam kształt. Delikatnie wyjmuję foremkę z sercem ze środka, tak aby powstałe serce tworzyło ‘’ramkę’’. Z powstałego mniejszego serduszka wykrawam kolejne mniejsze serce i otrzymuje w ten sposób dwie ramki ‘’białe’’ w kształcie serduszek: średnie, nieco mniejsze oraz najmniejsze serduszko. Takie same ramki otrzymałam po wycięciu serduszek z ciemnej masy. Teraz wkładam jedno w drugie, naprzemiennie, wypełniając je i tworząc pełny jego kształt: w średniej wielkości białą ramkę wkładam ciemną, nawilżoną wodą (kontury), nieco mniejsza ramkę, w ta następnie wkładam nawilżone wodą (kontury) białe serduszko. To samo wykonuje tworząc  drugie serduszko rozpoczynając jednak od ramki serduszka w kolorze ciemnym i kończąc na ciemnym serduszku. Powstałe serca przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 min.
(źródło mytaste.pl)
 
 
Ciasteczka w kształcie róży
 
 

Składniki

  • 400 g mąki
  • kostka masła
  • 4-5 żółtek
  • 1 białko
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada o smaku róży
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 


 Mąkę należy przesiać, dodać masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki zagnieść na gładką masę i schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować bardzo cienko. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka.

Ciasteczka półkruche
Ciasteczka przygotować według poniższej animacji. 5 krążków ciasta układać, tak aby zachodziły na siebie, smarując brzeg białkiem jaja, aby się nie rozkleiły w trakcie pieczenia. Marmoladą posmarować sklejone ciasto i zwinąć w rulonik. Ostrym nożem przeciąć w połowie. W ten sposób powstaną dwie róże.

Ciastka układać na posmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do ciepłego piekarnika. Z podanego przepisu otrzymałam dwie blaszki na wielkość piekarnika przy dosyć gęstym rozstawieniu różyczek.
Ciasteczka półkruche


 
Ciastka piecz około 15 min w temperaturze 170 stopi celciusza. Po upieczeniu nie zapomnijcie o podstawowej rzeczą jaką jest ostudzenie ciastek. Często jestem naocznym świadkiem poparzenia przez gorące ciastka. Gorąca marmolada może być groźna. Ale tak to jest, gdy człowiek jest łakomy i nie potrafi chwilę poczekać xD
 
( źródło mojewypieki.pl  i jak po maśle)
 
Ciasteczka misie
 
Składniki na około 25 ciasteczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
230g mąki (użyłam tortowej)
30g dobrego, ciemnego kakao
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
około 1-2 łyżeczki wody lub mleka

Ciasteczka:


1. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zmięknie. Dodać cukier puder i dalej ucierać składniki przez około 3 minuty na kremową, jasną masę.
2. Dodać żółtko, aromat i dokładnie wymieszać.
3. Dodać mąkę, przez chwilę mieszać mikserem, a następnie rękoma zagnieść miękkie ciasto.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta wstawić na około 2 godziny do lodówki.
5. Każde schłodzone ciasto krótko zagnieść, żeby trochę zmiękło i następnie, podsypując mąką, rozwałkować, na dwa cienkie prostokąty. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 6cm i mniejsze o średnicy 3cm. Na jeden duży okrąg przypadają dwa małe, z czego jeden cały na buzię, a drugi przepoławiamy na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne okręgi, a do ciemnego dwa jasne.



6. Duże okręgi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z małego przepołowionego okręgu robimy uszy, lekko dociskając je do ciasta, a drugi mały kładziemy w całości, żeby stanowił buzię, jak na zdjęciu powyżej.
7. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 8 minut (na funkcji góra-dół w 180oC), tylko proszę uważać i doglądać ciasteczek, ponieważ szybko się pieką i łatwo je przypalić.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
8. Cukier puder utrzeć z odrobiną mleka (jeśli lukier będzie za rzadki dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty dodać jeszcze mleka). Przełożyć połowę do szprycy z cienką końcówką lub do woreczka foliowego, odciąć róg i ozdobić ciasteczka, robiąc jasnym lukrem oczka i na ciemnych buziach linię nosa i uśmiech.
9. Do pozostałego lukru dodać kakao, przełożyć go do woreczka lub szprycy z cienką końcówką i skończyć oczka, robiąc małą kropkę na jasnym lukrze oraz linię nosa i uśmiech na jasnych ciasteczkach.
Udanych wypieków:)


( ŻRÓDŁO MAŁA CUKIERNIA)

Życzymy smacznego! - Leonetta<3
 
Który przepis wygląda naj bardziej smakowicie? Zrobicie któreś z ciasteczek? Podoba się?
 


 
 
 
 
 


 
 
 
 




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




 


 

 

 

 



Follow Me on Pinterest


Dołącz na Google+

 
 
 
 
 
 


 

 
 

my foodgawker gallery


Top Blogi



www.flickr.com
A photo on Flickr
A photo on Flickr
A photo on Flickr
 
 
 
 
 
 

 


 
 

2 komentarze :

Copyright © 2014 Violetta 3 Polonia
Designed By Blokotek